Az oltási kampány második szakaszára feliratkozottak több mint 75 százaléka 65 évnél idősebb, vagy krónikus beteg – nyilatkozta a COVID-19 elleni oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță. A koordinátor tegnap részt vett egy, a Romániai Orvosi Kamara és a Román Televízió által szervezett nyilvános vitán, ahol többek között azt is elmondta, akiknek nem sikerült az online platformon feliratkozni, jelentkezhetnek a polgármesteri hivatal szociális ügyekkel foglalkozó igazgatóságán, de a telefonos központ révén, a 021 414 44 25-ös telefonszámon is feliratkozhatnak.

Ezen kívül az oltási központokban, vagy az oltópontokon is jelentkezhetnek az erre jogosultak, vagy egy őket képviselő gondozó. Ebben az esetben szükség van egy régebbi orvosi igazolásra, vagy egy kórházi kiutalóra, amely igazolja, hogy az illető valóban krónikus betegségben szenved.

Az elmúlt 24 órában 30 237 személyt oltottak be Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinával, ezek közül 1075-en kapták meg az emlékeztető dózist az Országos Közegészségügyi Intézet által közzétett adatai szerint. Ezzel 235 239-re nőtt a beoltottak száma, közülük 1951-en kapták meg az emlékeztető oltást. Az elmúlt 24 órában immunizált személyek közül 45-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 14 helyi, 31 pedig általános jellegű volt. Az oltáskampány napokban kezdődött második szakaszára már több mint 300 ezren iratkoztak fel. Öt megyében és fővárosban a következő 20 napra már nem lehet időpontot kérni, a helyek beteltek. Amennyiben újabb adag oltás érkezik az országba, a platform ismét működőképessé válik, és elfogadja az igényléseket.