Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába belépő személyeknek, akik legalább 10 nappal korábban megkapták a koronavírus elleni oltást és az emlékeztető oltást is – tájékoztat közleményben az Országos Vészhelyzeti Bizottság. Az immunizált személynek határátlépéskor igazolnia kell, hogy megkapta a koronavírus elleni oltás második dózisát. Ezt a dokumentumot az az intézmény állítja ki, ahol a vakcinát beadták.

A hatóság egyelőre nem pontosította, hogy le kell-e fordítani román nyelvre a külföldön kiállított igazolást. A testület ugyanakkor úgy határozott, hogy az előírt 14 napnál hamarabb, azaz a 10. napon kiléphetnek a karanténból azok a személyek, akik közvetlen kontaktjai igazoltan fertőzött személyeknek, de a 8. napon tesztelik magukat és a teszt eredménye negatív.

A magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékén jelenleg 50 ország szerepel. Eszerint továbbra is 14 napra karanténba kell vonulniuk azoknak akik például a Cseh Köztársaságból, Írországból, Szlovéniából, az Egyesült Királyságból, Izraelből, az Egyesült Államokból, Svédországból, Svájcból, Olaszországból, Spanyolországból, Horvátországból, Németországból, vagy Kanadából érkeznek Romániába. Magyarország nem szerepel a listán. A teljes jegyzék a következő honlapon megtalálható: https://stirioficiale.ro/.