Világszerte 4 millió 444 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből csaknem 1 millió 589 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 302 ezerre becsülik. A fertőzés 188 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 417 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Oroszországban 252 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 53 és fél ezer gyógyultat és 2 300 elhunytat regisztráltak. Moszkvában ma tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődött a Covid-19-cel szembeni populációimmunitás fokának meghatározására. Az átvizsgálás során háromnaponta mintegy 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott lakost hívnak be mintavételre. A szűrésen való részvétel önkéntes.

Spanyolországban 143 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 229 és fél ezer fertőzöttet és 27 ezer halottat tart nyilván.  A spanyol járványügyi vezető szerint az országban bevezetett lazításoknak egyelőre nem volt kedvezőtlen hatása a járvány alakulására. Olaszországban a kormány, az egészségügyi hatóságok és a tartományok vezetőinek hétfőig kell dönteniük arról, mely térségek állnak készen a május 18-i újraindulásra, vagyis a kereskedelem és vendéglátás teljes megnyitására, és hol szükséges lassabban enyhíteni az óvintézkedéseket.

Olaszországban május 4-től indították újra a termelést, de az azóta eltelt tíz napban a járványgörbe nem mutatott jelentős változást. Itáliában a gyógyultak száma túllépte a 115 ezret. 223 ezer fertőzöttet és 31 ezer halálesetet tartanak számon. A francia kormány jelezte, hogy ha a járványhelyzet nem romlik, a korlátozások újabb enyhítése június 2-án várható, s a franciák júliusban és augusztusban belföldön elutazhatnak nyaralni.

A francia elnöki hivatal arra figyelmeztetett, hogy a Spanyolországból érkezőknek viszont karanténba kell vonulniuk a kölcsönösség jegyében, miután Madrid minden külföldinek kötelezővé kívánja tenni az elkülönítést tíz napra. De ez a fajta korlátozás nem Franciaország óhaja – hívta fel a figyelmet az Elysée-palota.  Franciaországban 179  ezer fertőzöttet, több mint 59 700 gyógyultat és csaknem 27 és fél ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 174 ezer fertőzöttet, több mint 150 ezer gyógyultat és 7 800 elhunytat tartanak számon.

Montenegróban több mint egy hete nem volt új fertőzött. A járvány megfékezésére bevezetett intézkedések, így a tengeri és a szárazföldi határok lezárása azonban az emberkereskedelem- és csempészet növekedéséhez vezethetnek – közölte az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala.

Szlovénia elsőként Európában bejelentette a koronavírus-járvány megszűnését – közölte a HINA hírügynökség. A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet szerint minden adat a fertőzöttek számának csökkenését mutatja, az elmúlt két hétben 35 új esetet regisztrálták. Szlovéniában március 4-én jelentették be az első COVID-19 fertőzést, május 13-ig 1464 személy fertőződött meg és 103-an vesztették életüket. Szlovéniában március 12-én jelentették be a koronavírus járványt. Magyarországon 1688-ra csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 1287-en meggyógyultak, az elhunytak száma 442, 10 954-en vannak hatósági házi karanténban és több mint 127 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.

Svédországban 25 és fél  ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma. 4 900 gyógyultról és 3 és fél ezer halálesetről jelentettek a svéd egészségügyi hatóságok. Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.