Litvánia követni akarja Lengyelország példáját a külföldön tartózkodó hadköteles ukrán férfiak ügyében – közölte Laurynas Kasciunas nemzetvédelmi miniszter.

„Ukrajnának sürgős szüksége van mozgósítási tartalékokra, azokra az állampolgáraira, akik katonaköteles életkorban vannak, és kiutaztak az országból (…) A rejtőzködés külföldön igazságtalan azokkal szemben, akik harcolnak hazájuk védelmében” – mondta a litván tárcavezető hozzátéve, hogy „Litvániában nem sok ilyen ember van”.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Varsó kész segíteni Kijevnek a mozgósítási parancs által érintett ukrán állampolgárok hazajuttatásában. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz emlékeztetett, „az állampolgároknak vannak kötelezettségeik az állammal szemben”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden írta alá az új mozgósítási törvényt. Ugyanaznap Dmitro Kuleba külügyminiszter az X platformon úgy nyilatkozott, hogy a külföldi tartózkodás nem mentesít az állammal szembeni kötelezettségek alól. Röviddel ezután médiajelentések szerint az ukrán konzulátusok leállították a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak nyújtott szolgáltatásaikat.