A 2019-ben elfogadott nyugdíjemelési törvény hatályon kívül helyezését vagy alkalmazásának elhalasztását javasolja egyebek között a Román Akadémia Életminőség-kutató Intézete az újkoronavírus-járvány hatásait vizsgáló friss tanulmányában. Az elemzés szerzői felvetik továbbá a szociális támogatások összegének és alkalmazási körének a bővítését, mindezt finanszírozandó pedig egy szolidaritási adó bevezetését és a nagyobb nyugdíjak járulékmentességének a megszüntetését.

A kutatók a rendszerváltás utáni krízisek tanulmányozása alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ezúttal is az egészségügyi válsághelyzet enyhülése vagy megszűnése után várható igazából az életszínvonal számottevő romlása, a szociális problémák pedig várhatóan több évvel „túlélik” majd a gazdasági recessziót. A leginkább sújtott kategóriák terheinek enyhítése érdekében megfogalmazott javaslatok között szerepel a szeptembertől esedékes 40 százalékos általános nyugdíjemelés elhalasztása, a munkanélküli segély és az úgynevezett országos garantált minimáljövedelem emelése 1000 lejre, a 2018 elején megszüntetett egyszázalékos munkanélküliségi járulék újbóli bevezetése, valamint az egészségbiztosítási járulék alkalmazása a nettó átlagbért (3200 lejt) meghaladó nyugdíjakra.

A Költségvetési Tanács is úgy véli, hogy ebben az évben nem a legmegfelelőbb pillanat a nyugdíjakat növelni. A Költségvetési Tanács szerint a kormány túlzottan optimista a költségvetési kiegészítéssel kapcsolatban. Két forgatókönyv lehetséges ugyanis: az egyik egy 4–6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, a másik a gazdaság 8-9 százalékos csökkenésére számít. Mint fogalmaztak, a kormány által előrejelzett 6,7 százalékos költségvetési hiánycélja nem reális. Legrosszabb esetben a költségvetési hiány elérheti a 10 százalékot is.

Az állami bevételek is jelentősen csökkeni fognak, és ha a kormány a nyugdíjakat megemeli szeptembertől, illetve megduplázza a “gyermekpénzt”, a költségvetési hiány még nagyobb lehet. A Költségvetési Tanács szakemberei szerint át kell gondolni a nyugdíjemelés ütemtervét.