Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) mintegy 50 polgármester- és tanácselnök-jelöltet indít a júniusi romániai helyhatósági választásokon, és szinte 1.300 helyi és megyei önkormányzati képviselőjelöltet  110 helyszínen – közölte az alakulat elnöke tegnap Kolozsváron.

Zakariás Zoltán elmondta: pártja tisztában van az idei romániai választási év kihívásaival, és azzal, hogy maximalizálni kell a magyar szavazatok számát. A párt Hargita, Kovászna és Bihar megyében indít tanácselnök-jelöltet, míg Szatmár és Maros megyében az országos megállapodás értelmében az RMDSZ által nevesített jelöltet támogatja, akárcsak Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen. Szatmár és Bihar megye több településén indítanak polgármesterjelöltet és önkormányzati képviselőjelölt-listát, a pártnak Nagyváradon, a Kolozs megyei Széken és a Brassó megyei Apácán is lesz polgármesterjelöltje.

Zakariás Zoltán szerint az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa az országos megállapodás aláírása után két héttel egyoldalúan „letiltotta” a helyi koalíciókat, ami úgy is értelmezhető, hogy „megszegte a megállapodást” – mondta az elnök, hozzátéve: ő és pártja nem így értelmezi.

Az EP-választásokról elmondta: az összefogás jegyében az RMDSZ-listát támogatják, amelyen jelöltjük, Szilágyi Zsolt a 4. helyet foglalja el. Zakariás Zoltán arra is kitért, hogy a parlamenten kívüli pártokat hátrányosan érinti, hogy a választási bizottságokban előbb a parlamenti, majd az EP-képviselettel rendelkező pártok jelölnek képviselőket, így számukra nem mindig marad hely. Ennek megváltoztatása érdekében módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentben.