Képviselők maszkban. A törvényhozók márciusban ültek össze utoljára
CDEP.RO – Képviselők maszkban. A törvényhozók márciusban ültek össze utoljára

A bukaresti parlament ma online ülésen vitatja meg, illetve szavaz a szükségállapot meghosszabbítására vonatkozó elnöki rendeletről.

A szociáldemokraták bejelentették, hogy támogatják a rendeletet. A liberálisok, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Pártja és az RMDSZ szintén egyetért a szükségállapot 30 napos meghosszabbításával. Az ALDE és a Pro Románia viszont a rendelet ellen fog voksolni.

Tegnap, a szakbizottsági munka során a képviselők és a szenátorok több olyan módosító javaslatot is megfogalmaztak, amelyet elküldenek a kormánynak, illetve az elnöki hivatalnak. A törvényhozók egyebek mellett azt kérik, hogy a kormány hetente készítsen jelentést a járványügyi intézkedésekről. Kérik továbbá, hogy a szükségállapot befejezése után egy hónappal kapjanak átfogó beszámolót a kormány tevékenységéről, illetve további 30 nap után a Számvevőszék is ellenőrizze az elköltött pénzek felhasználását.

Az Egészségügyi Bizottság tagjai azt is javasolták, hogy a járóbeteg-ellátásban részt vevő egészségügyi szolgáltatók havi 5 ezer lejt kapjanak védőfelszerelésekre.