Világszinten az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma ma reggelre meghaladta a 2 milliót, az elhalálozások száma pedig a 140 ezret.

Világszinten az új koronavírussal fertőzöttek száma ma reggelre meghaladta a 2 milliót, az elhalálozások száma pedig a 140 ezret.

Az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet: 640 ezer igazolt fertőzés van, és 28 ezer elhalálozás. Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök legutóbb azt nyilatkozta, hogy túl vannak a megbetegedési görbe csúcsán, és úgy értékeli, hogy ma bemutathatja a gazdaság újraindítására vonatkozó tervét.

Doina Saiciuc, a Román Rádió washingtoni tudósítója szerint a Fehér Ház ajánlásokat fogalmaz meg a szövetségi államoknak arra vonatkozóan, hogy milyen módon lazítsanak a kijárási tilalmon, és miként indítsák újra a gazdaságaikat.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban nem csak a magán egészségügyi rendszer szakértői, hanem a bankok és cégóriások vezetői is jelezték, hogy sokkal több tesztelést kellene elvégezni azt megelőzően, hogy enyhítenék a kijárási tilalmat, különben félő, hogy ismét elszabadulhat a járvány.

New York, New Jersey és Maryland állam kötelezővé tette a maszkok viseletét, az üzletek bejáratainál plakátokon hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy maszk nélkül be sem léphetnek. New Jersey állam rendőrsége letartóztatja azokat, akik a távolságtartást vagy a kötelező maszkviselést nem tartják be.