Egy éve „élünk” a koronavírussal

Mától kezdődően az új, a nemzetközi szabványoknak megfelelő szabályok szerint számolják a településekre vonatkozó fertőzöttségi arányt, amelybe a gócpontokat is beleszámolják egy két héttel ezelőtt kiadott kormányrendelet értelmében – magyarázta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Egy évvel ezelőtt, 2020. február 26-án vették nyilvántartásba az első koronavírus-fertőzött személyt Romániában. Azóta az igazolt esetek száma a 800 ezret közelíti, a valóságban azonban ennél sokkal több fertőzött lehet.

(tovább…) Continue Reading

Érvénybe lépett a szükségállapot Romániában

Március 16-tól 30 napig szükségállapot lépett érvénybe Romániában, a koronavírus világjárványát csak rendkívüli intézkedésekkel lehet megakadályozni – jelentette be Klaus Johannis államfő, hangsúlyozva a bevezetett intézkedések érintik a közegészségügyi intézményeket, a gazdasági szférát, de egyes szabadságjogok korlátozására is vonatkozik. Az iskolák továbbra is zárva lesznek, mindaddig amíg a szükségállapot érvényben van.

(tovább…) Continue Reading

Szükségállapot Romániában

Szükségállapot lép életbe ma Romániában, amelynek bevezetését Klaus Johannis államfő már szombaton bejelentette, a koronavírus terjedése miatt. Ludovic Orban kormányfő, aki jelenleg a Vila Lac 2-ben elkülönítőben van tegnap esti video-sajtóértekezletén közölte: a szükségállapot kihirdetése jogalapot teremt a kormánynak arra, hogy nagyobb összegeket fordítson az egészségügyre, gyógyszerekre, orvosi felszerelésekre, és egyszerűsített eljárásokkal felgyorsítsák a szükséges beszerzéseket.

(tovább…) Continue Reading