Kora délutáni sajtónyilatkozatában az államfő ismét „toxikus parlamenti” többségről beszélt, amely „ezekben a drámai napokban is kizárólag a saját választási érdekeikre tud gondolni”.

Az ortodox húsvétra szánt üzenetében az államfő leszögezte: a koronavírus-járvány okozta válság tükröt tartott a társadalom és a politikai elit elé, majd világossá tette, hogy „így nem mehet tovább”.

Élesen támadta azokat az ellenzéki politikusokat, akik a parlamenti szavazás előtt kilátásba helyezték a szükségállapot meghosszabbításának elutasítását. Úgy fogalmazott: miután az utóbbi években „tönkretették az ország büdzséjét”(sic!), most olyan javaslatokkal állnak elő, amelyek nemcsak gazdaságilag tévesek, hanem erőn felüli terheket rónának a sérülékeny államháztartásra.

Johannis felidézte: már a járvány kezdetekor felkérte a politikusokat, hogy ne próbáljanak politikai tőkét kovácsolni a krízisből. Ezzel azokra az ellenzéki politikusokra utalt, akik az elmúlt napokban megkérdőjelezték a szükségállapot meghosszabbításának szükségességét, vagy „teljesíthetetlen feltételekhez kötötték a szavazatukat”.

Az államfő a kormánnyal való együttműködést megtagadó önkormányzati vezetőkre utalva hozzátette: a politikusok adhatnak tanácsokat, de nem bujtogathatnak a lakosság egészségének megóvását célzó intézkedések ellen. „Senki nem menekülhet a törvény keze elől” – szögezte le.

Klaus Johannis ezzel gyakorlatilag megerősítette azokat az állítólagos értesüléseket, amelyekre hivatkozva a belügyminiszter szerdán külön megállapodást írt alá az ortodox egyház vezetőjével az ortodox húsvétra vonatkozó, a hatályban lévő katonai rendeletek keretét messze meghaladó intézkedésekről. Marcel Vela azt mondta: a megállapodás nem a járványügyi szabályozások kijátszását szolgálja, hanem ellenkezőleg, fennáll a veszély, hogy ezek hiányában, “egyes önkormányzati vezetők” felbujtására az ortodox hívek lerohanják a templomokat. Márpedig a miniszter szerint jobb, ha a hatóságok maguk juttatják el a “szent lángot”, valamint a szentelt vízzel és borral meghintett kenyeret.

Az RMDSZ lemondásra szólította fel Marcel Vela belügyminisztert – a lakosság veszélyeztetése és a nem ortodox hívek diszkriminálása miatt –, Klaus Johannis pedig a vitatott megállapodás visszavonására szólította fel a kormányt.

Azonban húsvéti üzenetnek szánt csütörtöki nyilatkozatában az államfő egyetlen szóval sem utalt az egy nappal korábban az ő kritikái nyomán is módosított megállapodásra. Méltatta ellenben azoknak az egyszerű polgároknak az erőfeszítéseit, akik a társadalmi távolságtartás szabályait betartva „otthon ülnek”és „ezáltal vigyáznak magukra és másokra”.

„A küszöbén állunk a húsvéti ünnepeknek, amelyeket idén rendkívüli körülmények között töltünk, a többség szeretteitől távol. Gyertek, tegyük meg együtt ezt az erőfeszítést, hogy mielőbb ismét szüleink, gyerekeink és nagyszüleink mellett lehessünk! Köszönöm, és jó egészséget kívánok mindenkinek” – zárta húsvéti üzenetét az elnök.