Március 16-tól 30 napig szükségállapot lépett érvénybe Romániában, a koronavírus világjárványát csak rendkívüli intézkedésekkel lehet megakadályozni – jelentette be Klaus Johannis államfő, hangsúlyozva a bevezetett intézkedések érintik a közegészségügyi intézményeket, a gazdasági szférát, de egyes szabadságjogok korlátozására is vonatkozik. Az iskolák továbbra is zárva lesznek, mindaddig amíg a szükségállapot érvényben van.

A szükségállapot ideje alatt a belügyminisztériumi struktúrák, az egészségügyi intézmények és a szociális ellátást nyújtó szolgálatok versenyvizsga nélkül is alkalmazhatnak új munkaerőt. Gyógyszereket, fertőtlenítőszereket és a koronavírus járvány megfékezéséhez szükséges alapvető szereket pedig közbeszerzési eljárás kiírása nélkül, közvetlen beszerzés révén is vásárolhatnak a kórházak. Várhatóan maximalizálni fogják a gyógyszerek, alapélelmiszerek árát, de ugyanez várhat a közműszolgáltatásokra is. Az államfő hangsúlyozta, hogy a Romániában koronavírusfertőzéssel diagnosztizált páciensek kezelése ingyenes lesz. A házi karanténban levő személyek a helyi hatóságok döntése alapján támogatásban részesülnek. Az állam ugyanakkor szociális támogatást nyújt a nehéz helyzetben lévő vállalkozások valamint civilek számára. Hangsúlyosan támogatják azokat az ágazatokat, amelyeket negatívan érint a járvány – ennek részletei azonban kidolgozás alatt vannak.

A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium kötelékébe tartozó személyek nem igényelhetnek szabadnapot az iskolai oktatás felfüggesztése idejére, ők azonban bérkiegészítésre jogosultak. Az igazságszolgáltatás csak a sürgős ügyeket tárgyalja, ezekről a Legfelesőbb Igazságszolgáltatási Tanács dönt. Nem zárta ki ugyanakkor azt sem, egyes útvonalakon a hatóságok korlátozhatják a közúti és a légi forgalmat, hangsúlyozta azonban, hogy ezek egyelőre nincsenek érvényben.

Az államfő az egyéni és a kollektív felelősséget hangsúlyozta a járvány hatásainak a minimalizálása érdekében. Felkérte a lakosságot arra, hogy csak indokolt esetben hagyja el otthonát és hiteles forrásból tájékozódjanak.

A parlament legkésőbb csütörtökön megszavazza a szükségállapotról szóló államelnöki dekrétumot – jelentette ki Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke.

A România TV műsorában közölte, a házbizottság távkonferencia keretében ül össze, legkésőbb holnap megvizsgálják a szöveget, és szerdán vagy csütörtökön szavaznak. A szavazási eljárásról a házbizottságok együttes ülésén döntenek, de mindenképpen betartják a törvényes előírásokat és az Alkotmányt. Marcel Ciolacu hozzátette ugyanakkor, hogy a parlament kiegészítheti a dekrétumot. Azt mondta, nem hiszi, hogy a szükségállapot különös gondokkal fog járni, ha a belügyminisztérium felelősségteljesen hozza meg a szükséges intézkedéseket. Kiemelte, a szükségállapot kihirdetése nem kell megrémissze a lakosságot, sem Európában, sem a világon nem Románia az első ország, amely szükségállapotot hirdet.(forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)