Bár a környező országokhoz képest Romániában lassabb ütemben nő a fertőzöttek száma, nem szabad hátradőlnünk, ugyanis a szigorú hatósági intézkedések jelentik az egyetlen esélyt a koronavírus terjedésének a visszaszorítására – nyilatkozta Klaus Iohannis.

Az elnök bejelentette: egy hónappal meghosszabbítják a március 16-án kihirdetett szükségállapotot. A kormány ezen a héten dolgozza ki az erre vonatkozó rendeletet, amelyet várhatóan a jövő hét elején hirdetnek ki.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában még nem tetőzött a járvány, ezért semmiképp nem engednek a hatósági szigoron, a szükségállapot meghosszabbításával pedig a kormány uralni tudja a jelenlegi válságos helyzetet.

Az államfő azt is közölte, hogy a napokban körülbelül ötszázezer védőruha érkezik az országba az egészségügyi személyzet számára. Tájékoztatása szerint a hét folyamán két és fél millió orvosi maszk érkezik az egészségügyi személyzet, ötmillió maszk a rendfenntartó erők és nyolcmillió a lakosság számára.