Hush Naidoo / Unsplash

Bruttó 2500 lejes havi bérkiegészítést kapnak azok az egészségügyi alkalmazottak, akik koronavírus-fertőzött pácienst kezelnek.

Az ezt előíró sürgősségi kormányrendelet tervezetet tegnapi ülésén fogadta el a Ludovic Orban vezette kabinet. Marcel Boloș európai uniós alapokért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy az intézkedés 75 ezer egészségügyi dolgozót érint, orvosokat, ápolókat, paramedikusokat és a kisegítő személyzet tagjait.

A bruttó 2500 lejes havi juttatás után nem kell egészség- és nyugdíjbiztosítást fizetni, ám levonják belőle a tíz százalékos jövedelemadót, így a nettó összeg 2250 lej lesz.

A sürgősségi kormányrendelet további 1000 olyan szociális gondozó juttatásait is kiegészíti nettó 2000 lejjel, akik mintegy 100 ezer 65 év feletti, otthoni gondozásra szoruló személyt látnak el.

A tegnapi kormányülés napirendjén szerepelt az idei első költségvetés kiegészítés is. Florin Cîţu pénzügyminiszter elmondta, hogy a legtöbb pénzt az egészségügyi és munkaügyi minisztérium kapja. Egymilliárd lejt biztosítanak a betegszabadságok, illetve 7 milliárd lejt a munkanélküli segélyek fedezésére.