© Szőcs Levente / SRR
Kifogyott az orvosi maszk és a fertőtlenítő a patikákból © Szőcs Levente / SRR

A hatóságok biztosítják a lakosságot, hogy hamarosan kapható lesz védőmaszk minden patikában, normális áron. A Klaus Johannis elnök által bejelentett nyolcmillió, importból származó védőfelszerelés mellett több hazai cég is piacra dob maszkokat.

A pontosítások előzménye, hogy egyre több megyei hatóság kötelezi a polgárokat, hogy szájmaszkot hordjanak, valahányszor kilépnek a házból. Ez érvényes Galac, Vaslui, Máramaros, Iaşi, Călăraşi, Botoşani és Suceava megyére. Azonban az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy a biztonságosnak tekintett maszk sem “csodafegyver” a Covid-19 járvány ellen. Fenn kell tartani az eddig eredményesnek bizonyult intézkedéseket, amilyen az emberek közötti távolság és a gyakori kézmosás – mondja a WHO főigazgatója, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

Az orvosi maszkoknak elsősorban az orvosokhoz kell eljutniuk, akik közvetlenül érintkeznek a Covid-19 esetekkel – állítja a szervezet, amely aggasztónak tartja, hogy a maszkok tömeges használata tovább növelheti a világpiacon máris jelentkező deficitet. Ez éppen azokat sújtaná, akiknek a legnagyobb szükségük volna maszkra – hangsúlyozták. A WHO egyelőre vizsgálja a lakosság által hordott orvosi és nem orvosi maszkok hatékonyságát a koronavírus terjedésének lassításában.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója hangsúlyozta: nincs egyértelmű válasz, egyetlen megoldás sem bombabiztos, azaz a maszkok viselése csakis egy intézkedéscsomag részeként lehet eredményes, a szájmaszkok önmagukban nem fogják megállítani a világjárványt. Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, hogy a maszkok tömeges viselése csak olyan esetekben lehet indokolt, amikor korlátozott a lakosság hozzáférése a vízhez, és emiatt lehetetlen kezet mosni, vagy amikor az emberek közötti távolság fenntartása rendkívül nehéz.