Az idei év első költségvetés kiegészítését az új koronavírus-járvány hatásai kényszerítik ki, hogy semlegesíteni lehessen a gazdaságra és a lakosságra gyakorolt negatív hatásokat – nyilatkozta tegnap délutáni sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.

Florin Cîţu szerint többletforrásokra van szükség a munkanélküliség miatt megnövekedett kiadások fedezésére, a kisvállalkozók támogatására, az egészségügyi rendszer működésének biztosítására, illetve az állam más beavatkozási mechanizmusai számára.

A kormány számításai szerint a költségvetési hiány év végére eléri a 6,7 százalékot, a bruttó nemzeti össztermék 1,9 százalékkal zsugorodik, az állam bevételei 23,2 milliárd lejjel csökkennek, a személyzeti kiadások pedig 12 és fél milliárd lejjel nőnek.

A pénzügyminiszter szerint alaposan megrengette a román gazdaságot a koronavírus terjedése miatti válság. Az Európai Bizottság 3,8 milliárd lejes támogatása révén azonban a bevételkiesés valamivel mérsékeltebb, 19 milliárd lejes lesz. A nyereségadóból származó bevétel 2,2 milliárd lejjel csökken, a jövedelemadóból 1,5, a hozzáadottérték-adóból 5,5, a jövedéki adóból 2,6 milliárd lejjel kevesebb folyik be az államkasszába a várakozások szerint. A társadalombiztosítási járulékokból befolyó összeg a tervezettnél 8,3 milliárd lejjel lesz kisebb – sorolta a tárcavezető.

A költségvetés kiadásai 12,5 milliárd lejjel növekednek, a többletösszegekre elsősorban a személyzeti kiadások, a szociális védelem és a kormány tartalékkeretének szintjén van szükség, vagyis azokon a területeken, ahol intézkedéseket vezettek be a járvány hatásainak csökkentésére.

A pénzügyminiszter elmondta: ahogy várható volt, a legnagyobb összegeket az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium kapja a költségvetés kiegészítésekor.