A koronavírus-pandémia mérlege meghaladta az 59 ezer halottat és az egymillió fertőzöttet, közölte a John Hopkins Egyetem. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világjárvány 207 államot és területet érint. A helyzet az Egyesült Államokban a legsúlyosabb – ott jegyzik a fertőzések negyedét, miközben Európában a legnagyobb a halálos áldozatok száma.

Ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy a következő erősen sújtott ország Japán lesz, ha az illetékesek nem hoznak azonnali szigorú intézkedéseket.

Olaszország stabilizálódni látszik

Európában a fertőzések számát illetően Olaszországot meghaladta Spanyolország. Madridból újabb 900 elhalálozásról érkezett jelentés, és ezzel összesen 11 ezerre nőtt az áldozatok száma, viszont a helyzet stabilizálódni látszik.

Olaszországban is csökken az új megbetegedések száma, de a halálos áldozatoké 15 ezerhez közelít.

Olaszországban 85.388 koronavírussal diagnosztizált pácienst kezelnek kórházban vagy tartanak otthoni megfigyelés alatt. Az elhalálozások száma elérte a 14.681-et. 766-an az elmúlt 24 órában vesztették életüket. Nőtt az elhunyt orvosok száma is – 77-re –, miközben az élvonalban harcoló egészségügyi személyzet több mint tízezer tagja fertőződött meg.

A Román Rádió tudósítója emlékeztet: a koronavírus-járvány miatt erőteljesen módosul a Ferenc pápa által vezetett nagyheti szertartások programja. Az ünnepi szertartások a hívők részvétele nélkül zajlanak, kezdve a holnapi, virágvasárnapi misével.

Franciaországban törölték az érettségit

Európában a harmadik legsúlyosabban érintett állam Franciaország, ahol 64 ezer koronavírus-fertőzés és 6500 halálos áldozatot regisztráltak.

A Román Rádió helyszíni tudósítója szerint ennek ellenére a helyzet enyhe javulást mutat. Tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában közel hatszázan hunytak el, ami az ország szintjén eddig mért legnagyobb elhalálozási arány. Mintegy 6700 páciens súlyos állapotban, intenzív osztályon fekszik, 35 százalékuk 60 év alatti. Ugyanakkor megmaradt az elmúlt napokra jellemző csökkenő tendencia, ami az újonnan megjelenő súlyos esetek számát illeti.

Mindemellett, az egészségügyi dolgozókon továbbra is óriási a nyomás. Jérôme Salomon, a Közegészségügyi Hivatal igazgatója szerint enyhe csökkenést mutat az igény, miszerint az újonnan diagnosztizált betegeknek ágyat kell találni a kórházakban.

„Ez fontos mutató, amelynek alapján bemérhető a kórházakra nehezedő nyomás, és ennek alapján tudjuk mobilizálni az igényeket a egészségügyi dolgozók és más logisztikai szükségletek szintjén. Franciaországban soha nem feküdt ennyi beteg intenzív osztályon, mindezt olyan körülmények között, hogy országos szinten megkétszereztük az ágyak számát”, közölte az igazgató.

A biztató adatok sorában meg kell említeni a meggyógyult és a kórházból kiutalt személyek számát: ez tegnap meghaladta a 14 ezret, a növekvő tendencia pedig egész héten tetten érhető volt.

A francia hatóságok törölték az érettségit. Ilyesmire először került sor a vizsga 200 évvel ezelőtti, Napóleon általi bevezetése óta.

Franciaországban ma kezdődik a húsvéti vakáció, a rendfenntartó erők nagy figyelmet fektetnek a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésére, a hétvégén mintegy 160 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot.

Trump nem tesz maszkot

Közel 280 ezer amerikai polgár fertőződött meg az új koronavírussal, és több mint 7 ezren életüket vesztették az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozott legújabb statisztikák szerint. A járvány epicentruma New York, ahol közel 3000 halálesetet és 100 ezer megbetegedést jegyeztek.

A legfrissebb kutatások szerint a tünetmentes betegek nagyobb arányban terjesztik a fertőzést, mint ahogy eddig gondoltuk – közölte az amerikai elnök. Donald Trump hozzátette: az illetékes hatóságok szerint a maszkok viselése kiegészítő eszköz lehet a védekezésben. Korábban az egészségügyi hatóságok heteken keresztül azt hangsúlyozták, hogy a maszkok nem segítenek a védekezésben.

Trump azt javasolja az amerikaiaknak, hogy amikor elhagyják otthonukat, használjanak házi készítésű maszkot, azonban hozzátette, hogy személyesen nem áll szándékában ilyent viselni.