A román állampolgárok nem vehetnek majd részt a feltámadás alkalmából szervezett egyházi szertartásokon – jelentette be Klaus Johannis. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a járvány talán legnehezebb időszakába lépünk, így a hatósági intézkedéseket mindenkinek maradéktalanul be kell tartania.

Az államfő ismételten arra kérte a határon túl élő román állampolgárokat, hogy ne jöjjenek haza a húsvéti ünnepekre. „Idén is együtt leszünk szeretteinkkel, de ezúttal távolról. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy szeretetünket igazán kifejezzük anélkül, hogy egészségüket veszélyeztetnénk. Ma kell hoznunk e fájdalmas áldozatot azért, hogy a későbbiekben együtt lehessünk. Több millió hívő számára igazi dráma, hogy a szent ünnepen nem mehetnek templomba, de hinni kell abban, hogy ez a nehéz korszak véget ér, és még nagyobb hittel találkozunk majd együtt az Úr házában” – mondta Klaus Johannis.

Románia római nagykövete, George Bologan is felhívást intézett az Olaszországban tartózkodó román állampolgárokhoz kérve, hogy mondjanak le a húsvéti hazautazásról, és tartsák tiszteletben az olasz és a román hatóságok rendelkezéseit és döntéseit. Hangsúlyozta: életeket menthet, ha a románok felelősségteljesen viselkednek, és olaszországi otthonukban maradnak ahelyett, hogy a húsvétot Romániában töltenék.