A kormány sürgősségi rendelettel az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe helyezte az egészségügyi intézményeket, beleértve az önkormányzatokhoz tartozókat  is – jelentette be tegnap Nelu Tătaru szaktárcavezető.

A miniszter azt is elmondta, hogy ezer személyt alkalmaznak a Közegészségügyi Igazgatósághoz és további ezret a mentőszolgálatokhoz.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint több mint 23 millió lejt utaltak ki vírustesztekre. Ezeket már az ország 35 központjában végzik, miután a Vöröskereszt által újabb 10 gépet szereztek be. A felszerelések lehetővé teszik, hogy az eredmény 45 perc alatt elkészüljön.

Elsősorban azokat a koronavírus-fertőzés tüneteivel jelentkező embereket tesztelik, akik külföldről tértek haza, illetve akik kapcsolatba kerülhettek velük. Majd következnek az egészségügyi dolgozók, akiknél jelentkeznek a fertőzés tünetei. Tesztelik továbbá a tüdőgyulladásban szenvedő betegeket, a kórházakba utaltakat, a sebészeti beavatkozás előtt állókat és a véradókat is – mutatott rá az egészségügyi miniszter.

Romániában jelenleg 3 Covid-19 fertőzési gócot tartanak nyilván: Suceaván, Aradon és Déván. A miniszter szerint az utóbbi kettő kapcsán nem merült fel a települések karanténba helyezése.