Abban sincs semmi új, hogy a taxis megvágja az utasokat. Előbb megkérdi: „Uram, tud-e angolul?” Aztán ha tud, rögtön 200 lejt kér egy útért Brassótól Bránig. Ha nem tud angolul, lehet, hogy megússza valamivel olcsóbban. De mindenképp megvágják – akárcsak bennünket. A baj csak az, hogy a taxisofőrhöz hasonlóan viselkedik egy miniszter is. A környezetvédelmi tárca vezetője legutóbb bejelentette: büntetéseket rónak ki azokra, akik etetik a medvéket. Mert ők csalogatják a lakott településekre és a turistautakra e súlyos és veszélyes négylábúakat. Sőt, a miniszterasszony azt is engedélyezi, hogy kilőjenek 140 medvét. Így akar a hölgy népszerűvé válni, s a kormányban maradni… Az viszont eszébe sem jut: a medvék feltehetőleg azért jönnek az emberi településekre, mert éhesek – nincs már mit egyenek az erdőben. Vagy talán azt hiszi: élvezkedni jönnek? Kosztot változtattak?

Miniszter asszony, nem hallott még arról, hogy a medvék jelenléte vonzza a turistákat? Székelyföldön és Brassó környékén medveleseket létesítettek. Egy leshelyen való tartózkodás ára 20 euró és 45 euró között váltakozik. A medve tehát jó pénzt hoz a házhoz. Viszont, fizetni csak akkor kell, ha a medve is megjelenik – ha a leshelyről látják azt, akiért odajöttek. Lám, nagyon is tisztességes ez az üzlet! A leshely gazdája, nyilván, egy kis elemózsiával odacsalogatja a látnivalót. Hát, ez is természetes. Az üzlethez, hogy jól menjen, nemde, kell egy kicsi befektetés. Miniszterasszony, nem tudta ezt? Ezért vezetné be a büntetést, hogy nagyobb legyen a befektetés? Így támogatja a vállalkozóinkat?

Az egyik gyergyói medveles gazdája bevallotta: kényszerből létesített medvelest – mert a hétvégi háza körül állandóan megjelentek a medvék. És rendszeresen etette őket, hogy ne okozzanak kárt. Aztán – és erre is érdemes odafigyelni! – a medvék etetésének köszönhetően az egész környéken megszűntek a medvék okozta károk – állítja a lesgazda. Miniszter asszony, továbbra is azt hiszi, hogy meg kell büntetni azokat, akik etetik a medvét? Én, ha lehetőségem lenne rá, inkább kitüntetném őket. Csak hát nem vagyok miniszter…

A Tusnád melletti medveles gazdája azt mondta: „Küldetésemnek érzem, hogy megmutassam az embereknek a medve másik arcát is”. Vagyis azt, hogy ahol etetik a medvét, ott lassan kezd háziállattá válni. Miniszterasszony, erről is értesülhetett volna, mielőtt kilövetné a medvét.