Csomortáni Gál László tudatában még él, hogy a fa jelenlététől függünk. Az ő kezében a fa nem egy egyszerű anyag. Legtöbbször nem tüzifa, nemesebb szerepet kap. A képzőművész kezét és tudatát – bevallása szerint – a fa több száz éves erezete vezeti. Alkotásai a legősibb formavilágból táplálkoznak. Célja éltetni az ősi mintakincs képi világát, beépíteni a kortárs művészeti törekvésekbe.

A természetközeli élet rejtelmeit szülőhelyén – Csíkcsomortánban – ismerte meg, és ma is hasonló életmódot követ családjával egy újjáépített, több mint száz éves, faházban, vezetékes villanyáram használata nélkül. Vallja: az alkotás és az élet egymástól elválaszthatatlanok.

Csomortáni Gál László

Több száz éves fákat, deszkákat használ, melyek leomlott épületek és régi bútorok maradvanyaiként kerülnek hozzá, és ezekre festi meg üzeneteit a népművészet nyelvén. A közelmúltban, magyarországi és erdélyi települések mellett, kiállított Stockholmban, Koppenhágában és Oslóban. Jelenleg a csíkszeredai Megyeháza Galériában a nap 24 órájában látható A búza meséje című kiállítása. Csomortáni Gál Lászlót a megnyitó napján kértük mikrofone elé.

Hallgassa meg a műsort!