A Népi Mozgalom Párt (PMP) szerint a jogszabály megszegi az Alkotmány több cikkelyét, ugyanakkor hátrányosan érinti a román nyelv hivatalos jellegét – jelentette be tegnap a párt alsóházi frakcióvezetője.

Marius Paşcan elmondta: a beadvány szerint a közigazgatási törvénykönyv túllép az Alkotmánynak a kisebbségi jogaokat érintő előírásain, ha azokban a településekben, amelyekben a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot, nem csak az önkormányzatokban és a dekoncentrált intézményekben teszi kötelezővé a kisebbségek nyelvének használatát, hanem az alárendelt intézményekben is.

Az alakulat kifogásolja, hogy a jogszabály lehetőséget teremt az önkormányzatoknak arra, hogy engedélyezzék a kisebbségek nyelvhasználatát azokban a településekben is, ahol számarányuk nem éri el a 20 százalékot, bár az Alkotmány ehhez az arányhoz köti ezt a jogot, és ez szerintük ‘hátrányosan érinti a román nyelv hivatalos jellegét’. A dokumentum aláírói szerint, ha egy formanyomtatványt magyarul is ki lehet tölteni, akkor két hivatalos dokumentum jön létre, ami hivatalos jelleget ad a kisebbségi nyelvnek és ez ellentmond az Alkotmánynak. A beadvány az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartáját idézi, amely szerint a kisebbségi nyelvek védelme nem történhet a hivatalos nyelvek kárára.