Természetellenesnek, meggondolatlannak és nevetségesnek tartja a romániai magyar pártok és szervezetek vezetőinek többsége azt a polgári kezdeményezést, miszerint a székelységnek külön népcsoportot kellene alkotnia Magyarországon – írta az MTI a Krónikát idézve.

„Székely vagyok, de a magyar nemzeten belül nem vagyok kisebbség” ? hangsúlyozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a szövetség minden egyes népszámlálás alkalmával arra kérte a magyarokat, így a székelyföldieket is: vállalják magyarságukat „székely öntudatuk” mellett, hiszen a magyar közösség valós létszámától függ több olyan alapvető jog is, amely például az anyanyelv-használathoz kapcsolódik.

Nem tartják hasznos kezdeményezésnek a magyarországi próbálkozást az EMNP és az MPP vezetői sem. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs nem zárja ki a kívülről irányított provokáció lehetőségét sem. Egyedül Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere, Ráduly Róbert fogalmazott meg ellenvéleményt, szerinte Székelyföldön nagyon sok sors- és nemzettársában komoly igény mutatkozik arra, hogy magyar anyanyelvű székelynek vallja magát.