Az Orbán-kormány újraválasztása érdekében buzdítja regisztrációra és választási részvételre az erdélyi magyarokat Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke, a szövetség állandó tanácsának tagja, a Kovászna megyei tanács elnöke.

A politikus szerint azért fontos a szavazás, mert ?látjuk, hogy olyan nemzeti kormány van Magyarországon, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat indított el a határon túl, és ezen belül Erdélyben is”.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke szerint a Kovászna megyei tanácselnök nem képviseli az RMDSZ egészének álláspontját. Emlékeztetett: az RMDSZ álláspontja az, hogy a szervezet segíti a regisztrációt, és technikai jellegű tájékoztatást nyújt az érintetteknek. Ugyanakkor mindig is volt, van és lesz olyan politikus, aki a helyi közhangulat és/vagy egyéni preferenciák okán ?előre szalad?.

Nem Tamás Sándor az egyetlen. A Tusványoson Tanáczos Barna szenátor szintén állást foglalt a Fidesz-kormány mellett, mintegy megelőlegezve Orbán Viktor szombati kijelentését, miszerint ?ha más nyer a választáson?, ?építés helyett újra rombolás következhet?, és ?egy gyenge anyaország a határon túliakat sem tudja megvédeni?.