A reformáció 500. évfordulója alkalmából Albrecht Dürer rézmetszeteiből nyílt kiállítás a Bukaresti Lutheránus Templomban. A tárlat anyaga Thomas Emmerling nürnbergi születésű, de erdélyi gyökerekkel is büszkélkedő műgyűjtő tulajdona. A Passió-rézkarc-sorozat mellett Dürer „mesterhármasa” és több ismert alkotása is látható. Mai adásunkban  erra a tárlatra hívjuk meg Önöket, majd elkalauzoljuk Aradra is, ahol a Kölcsey Egyesület kezdeményezésére, romániai és magyarorzsági restaurátorok jelenlétében kibontották Feszty Árpád Krisztus temetése című hármas képét. A triptichont, amely több mint ötven év után került ismét napvilágra, ki szeretnék állítani a helyreállítás után.

Albrecht Dürer, az egyetemes művészettörténet egyik legjelentősebb mestere, 1471 és 1528 között élt Nürnbergben. Művészete – ahogy Thomas Emmerling a kiállítás megnyítóján jelezte, – híd a középkor és a reneszánsz művészete között. A bukaresti tárlaton a Passió-rézkarc-sorozat mellett Dürer „mester-hármasa” és több ismert alkotása is látható. Az Albrecht Dürer, a reneszánsz mestere című kiállítás május 24-ig tekinthető meg ? nyilatkozta adásunknak Zikeli Katalin tárlatvezető.

Feszty Árpád Krisztus temetése című hármas képe 1913-ban került Aradra, az akkor megnyílt Kultúrpalotába. A tiranoni határok meghúzása után azonban a Romániához került Aradon maradt a triptichon. Az 1950-es években a kommunista román hatalom letakarta, majd 1962-ben lebontatta az egyházi témájú műalkotást. Az aradi Kölcsey Egyesület kezdeményezésére, romániai és magyarorzsági restaurátorok jelenlétében – március elején – kibontották a hármas képet, és helyreállítása után ki is szeretnék állítani Aradon – tudhatjuk meg Pataky Lehel Zsolt összeállításából.