• Ieri, în prima zi a a vizitei la Washington, ministrul ungar al agriculturii, Sándor Fazekas, a purtat discuţii despre criza pieţei laptelui, Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite (TTIP) şi despre menţinerea produselor nemodificate genetic. Fazekas a menţionat că Ungaria manifestă interes faţă TTIP, dar numai cu condiţia ca acest acord să fie încheiat pe baza avantajelor reciproce. „Ungaria este o ţară „fără produse GMO”, a subliniat Sándor Fazekas, menţionând că adjunctul ministrului american al agriculturii a manifestat deschidere faţă de poziţia Ungariei.
  • Concurenţa la concursul de agenţi de poliţie pentru posturile comunale, care se organizează în luna mai, este mare în Harghita, existând localităţi unde un sigur loc este vizat de 16 sau de 13 persoane. Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că pentru cele 48 de posturi scoase la concurs s-au înscris 321 de candidaţi, în unele localităţi concurenţa fiind mai mare decât în altele. Gheorghe Filip a precizat că era de aşteptat ca numărul candidaţilor să fie mare, ţinând cont de faptul că nu s-au mai făcut încadrări din anul 2008, dar şi pentru că există un interes destul de mare pentru meseria de poliţist.
  • Teatrul Maghiar de Stat ‘Csiky Gergely’ Timişoara:  ÎNTOARCEREA LUI ULISE Premiera spectacolului ‘Pace în Itaca’, în regia lui Boris Lijesevic, va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat ‘Csiky Gergely’ din Timişoara. Spectacolul redă versiunea romancierului Márai Sándor asupra întâmplărilor de pe insula Itaca după întoarcerea lui Ulise din călătoria de 20 de ani. Regizorul Boris Lijesevic este unul dintre cei mai premiaţi regizori din ţările ex-iugoslave, prezent deja la Timişoara, în Festivalul Euroregional de Teatru TESZT 2015, cu spectacolul cu piesa ‘Vrăjitorul’, de Fedor Sili. Spectacolul se joacă în limba maghiară şi este tradus în română şi, doar la premieră, în sârbă.
  • Între 13-17 aprilie 2016 va avea loc Festivalul Internaţional al Filmului Politic CINEPOLITICA (în Cinema Elvire Popesco). Festivalul este dedicat filmelor cu tematică predominant politică reunite sub sloganul ?Singura noastră politică este cea a cinematografului?. În programul festivalului vor fi proiectate două coproducţii maghiare: în secţiunea Program special vom vedea documentarul Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea, de Domokos János, iar la gala de închidere va fi o coproducţie Anglia-Ungaria-Franţa, Copilăria unui lider, în regia lui Brady Corbet.
  • Mâine, 14 aprilie 2016 în Institutul Maghiar din Bucureşti ? Institutul Balassi organizează o seară de muzică clasică cu titlu Reflexii muzicale. Tineri interpreţi, copii şi adolescenţi aflaţi pe drumul afirmării muzicale, laureaţi ai concursurilor naţionale de interpretare instrumentală, propun un program în care acordurile pianului şi ale chitarei clasice vor susţine emoţia întâlnirii cu cei ce îndrăgesc muzica clasică. Coordonator artistic: Tudor Niculescu-Mizil, doctorand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, profesor la Şcoala gimnazială de arte nr. 5, Bucureşti. Partenerul evenimentului este Asociaţia ?Deschideri spre viitor?.
  • Prima înfăţişare în procesul dintre Prefectura Covasna şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a contestat amenda de 10.000 de lei primită anul trecut pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001 privind restituirea imobilelor naţionalizate, a avut loc ieriţi la Judecătoria Sfântu Gheorghe şi s-a soldat cu amânare. Prefectul Sebastian Cucu a declarat că cererea de amânare a fost formulată de partea adversă, care doreşte să mai studieze dosarul, iar al doilea termen a fost stabilit pentru data de 17 mai.

Bejegyzés navigáció