În localitatea Frumoasa din judeţul Harghita a fost inaugurat recent Centrul Memorial al Grănicerilor Secui cu sprijinul statului maghiar. Expoziţia interactivă prezintă istoria grănicerilor secui din perioada Arpadiană, până la cel de-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul obiectelor originale expuse şi a unor filme, inclusiv unele 3D. La realizarea materialului expoziţional au participat peste 60 de experţi – istorici locali, arheologi, istorici militari, realizatori de film, muzeologi – din întreg Bazinul Carpatic.


Agenţia Culturală Petőfi din Ungaria a lansat un pachet de licitaţie pentru promovarea literaturii maghiare în străinătate, la care pot aplica editurile de cărţi şi reviste din afara Ungariei. Proiectele pot fi depuse până la 30 septembrie. Fondul total destinat pentru traduceri şi publicări este de aproape 100 de mii de euro brut (35 de milioane de forinţi). Sprijinul este destinat şi publicării în străinătate a cărţilor de basme maghiare bogat ilustrate, a cărţilor de bucate, albumelor de artă sau a benzilor desenate, adică alte genuri decât literatură maghiară clasică şi contemporană. Promovarea literaturii maghiare în străinătate.


Mâine, 19 august, va fi deschisă, la Bastionul Croitorilor din Cluj Napoca, expoziția Taberei de creație al Bazinului Carpatic cu participarea unor artiști plastici maghiari din România, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Serbia. INSERT cu KULIN Ágnes, președinta Asociației Artiștilor Plastici din Transcarpatia (Ucraina).

SC Hidraulica SRL susține restaurarea statuii Sf. Ecaterina de pe fațada Bisericii Negre din Brașov, statuia cu o vechime de aproape 100 de ani, fiind sculptată de artiști brașoveni renumiți după modelele statuilor originale gotice, provenind din secolul al XV-lea.

Bejegyzés navigáció