A miniszterelnök és az államfő gyerekes sértegetésekkel tarkított vitát folytat a két intézmény külpolitikával kapcsolatos hatásköréről. Victor Ponta és Klaus Johannis adásunk idején négyszemközt próbálja tisztázni a nézeteltéréseket. Az elnök és a miniszterelnök először találkozik június 5-e óta, amikor az államfő lemondásra szólította fel a kormányfőt az ellene indított ügyészségi vizsgálatra hivatkozva.

A szóváltások sorozata a menekültüggyel kapcsolatos román?bolgár?szerb kormányfői találkozó kapcsán robbant ki, amelyen elhatározták, hogy a három állam lezárja határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt. Klaus Johannis hangsúlyozta: a kormányfőnek nem volt megbízatása, hogy elkötelezze Romániát ebben a kérdésben. Kijelentését ironikus megjegyzéssel fűszerezte: Victor Ponta afféle hétvégi foglalkozáson vett részt. A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy valakinek ki kell fejeznie Románia hivatalos álláspontját is, mert az elnök hiába jár az uniós csúcstalálkozókra, nem csinál ott semmi, csak hallgatja a többieket, úgy jár Brüsszelbe, mint ” süket leányzó a táncba”.

Az államfő ezt sem hagyta szó nélkül: hétfőn este kijelentette, hogy szerinte Ponta azért annyira harcias az utóbbi időben, mert azt reméli, hogy az emberek így megfeledkeznek a folyamatban lévő büntetőperéről, amelyben adócsalással, okirat-hamisítással és pénzmosással vádolják.

A szóváltás előzményeihez tartozik, hogy a kormányfő már korábban is hangoztatta: az államfő hiába jár az uniós csúcstalálkozókra, ugyanis az ott születő döntéseket végül a kormánynak kell végrehajtania.