Hogyha valaki a világhálón keres rá doktor Feszt György marosvásárhelyi egyetemi tanár nevére, meglepetéssel tapasztalja, hogy a hazai farmakológiai neves szakemberét ifjú Feszt György néven ismeri a Wikipédia, annak ellenére, hogy néhány nappal ezelőtt, éppen szeptember 15-én töltötte be a kilencvenedik évét. Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának a vezetője ezen a jubileumi napon szerette volna átadni a neves tudósnak Áder János köztársasági elnök kitüntetését, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, sajnos az elképzelés a kitüntetett betegsége miatt meghiúsult.

Nem így történt viszont más kitüntettek esetében, akik meghitt, bennsőséges ünnepség keretében vették át a Csíkszeredai Főkonzulátuson a Magyar Érdemrend különböző fokozatait és nyugodtan elmondhatjuk: a kitüntetések megtalálták azokat a remek erdélyi magyar embereket, akiknek közösségi szerepvállalása nem csupán példamutató és következetes, hanem eredményes is.

Doktor Jakab Sámuel nagyon sokat dolgozott azért, hogy Nyárádszeredán létrejöjjön a Budapesti Corvinus egyetem kertészeti kara és manapság ha valaki végigmegy akár a városon, akár a környező településeken, vagy beugrik néhány székelyföldi város piacára, mindenütt nyárádmenti virágkertészekkel vagy zöldségtermelőkkel találkozik. A távoktatási tagozat ugyan már megszünt, a Sapientia folytatja a hagyományokat, de hogy stílszerűek legyünk, az elvetett mag megfogant, kicsírázott és ma a kertészkedés megélhetési lehetőséget jelent sok sokszáz családnak.

Burus Siklódi Botond tanár a rendszerváltás után fejébe vette, hogy szakmai központot hoz létre a pedagógusoknak, a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógus Ház azóta a maga Bolyai Nyári Akadémiájával az egész erdélyi magyar pedagógus társadalom igen jól működő továbbképzési központja, miközben a kitüntetett immár a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnökeként a moldvai csángok magyar oktatásában is kulcsszerepet játszik.

A kézdivásárhelyi Hegedűs Ferenc vállalkozásai hasznának egy részét szülővárosának és környékének művelődési életébe fekteti be, nélküle aligha lenne állandó képtára a Kosztándi művészházaspárnak és bizony jónéhány nagy visszhangot kiváltó rendezvénnyel szegényebb lenne a város.

Baricz Lajos katolikus papot nagyon jól ismerik nem csupán Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön, ahová most szolgálata köti, hanem szerte Erdélyben templomépítőként tartják számon és gazdag közéleti tevékenysége mellett jó tollú költőként is a vallásosságot hozza közelebb híveihez, embertársaihoz.

?Az újságírókat általában szidni szokták és nem kitüntetni?- mondta Bodolai Gyöngyi, aki ezúttal önmaga sokéves tevékenységével cáfolta meg a mondatot, hiszen a marosvásárhelyi Népújság munkatársa mezőségi riportjaiért és a magyar orvosi egyetem melletti kiállásáért, következetes közéleti magatartásáért részesült elismerésben.

Sajnálom, hogy Feszt György, azaz a kilencvenéves ifjú Feszt György, nem lehetett ott Csíkszeredában, hogy elmondja : orvosi szakíróként is édesapjának, még a tizenkilencedik században született idős Feszt Györgynek a munkásságát folytatta . De miért ne foghatnánk fel ezt akár erdélyi jelképnek is: az apák és fiúk, az előző és a mai nemzedékek egymás kezébe adják át a tudást, a kitartást, a hitet, és az itthon így maradhat meg otthonnak.