Újfent bírálta Magyarországot a román miniszterelnök, miután a román külügyminisztériumba bekérették a bukaresti magyar nagykövetet, és a magyar külügyminiszter is megeresztett egy „sorozatot” Románia felé.

? Románia kormánya ismételten megerősíti álláspontját, miszerint ellentétes az Európai Unió normáival egy olyan kerítés építése Magyarország és a szomszédos országok határán, amely megállítaná a bevándorlók áradatát. A magyar hivatalosságok reakciói a Bukarest által kifejezett véleményekkel kapcsolatban teljes mértékben megalapozatlanok ? írta Facebook-oldalán csütörtökön a román miniszterelnök.

Victor Ponta kiemelte, hogy a magyar hatóságokat az utóbbi napokban nemcsak Románia bírálta, hanem az emberjogvédő szervezetek, számos európai uniós tagország és nemzetközi intézmény is. A kormányfő röviden idéz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő, Zoran Milanovics horvát és Aleksander Vucsics szerb miniszterelnök Magyarországot érintő bírálatából.

Guvernul României reiterează pozi?ia conform căreia construc?ia unui gard, la grani?ele Ungariei cu vecinii săi, care să…

Posted by Victor Ponta on Thursday, September 17, 2015

Szijjártó az ENSZ-főtitkárt is kiosztotta

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a magyarországi helyzetről „bizarr és felháborító”, Ban Ki Mun „nem a valós tények alapján foglalt állást”.

Szijjártó Péter szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményben arra reagált, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szerdai New York-i sajtótájékoztatón kijelentette: „sokkolt az a látvány, ahogy ezekkel a menekültekkel és migránsokkal bántak, ez elfogadhatatlan”. Minden országnak vannak belső problémái, de ez esetben háború és üldöztetés elől menekülő emberekről van szó, és „együttérzőnek kell lennünk”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kiemelte: agresszív bevándorlók támadtak magyar rendőrökre, akik közül tizennégyen megsérültek. „A rendőrök pajzsaikkal védték azt az anyát és egyéves gyermekét, akiket az agresszív tömeg magával sodort. Sajnálom, hogy az ENSZ főtitkára nem a valós tények alapján foglalt állást” – fogalmazott a miniszter.

Bekérették a magyar nagykövetet

A román külügyminisztérium tegnap délután bekérette Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét, akivel több témában ismertették a román álláspontot: így a Budapest által a magyar-román határra tervezett kerítés megépítéséről, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek Victor Ponta román miniszterelnökre vonatkozó „elfogadhatatlan” nyilatkozatairól, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott múlt heti erdélyi látogatásáról.

A PNL csökkentené a feszültséget, de mindenkit kioszt

A román-magyar kapcsolatokban tapasztalt feszültségek csökkentését szorgalmazza a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely szerint a diplomáciai feszültség fenntartása mélyíti az Európai Uniót érintő válságot.

A párt csütörtöki közleményében Ionut Stroe szóvivő közölte: a PNL meglepetéssel vette tudomásul a diplomáciai feszültségek növekedését olyan körülmények között, hogy a magyar kormány nem mond le az „elhamarkodott, rossz és Európa-ellenes döntéséről, a kerítésépítésről”, a román hatóságok pedig politikusi állásfoglalásokra szorítkoznak, sértegetnek és fenyegetnek ahelyett, hogy európai módon tárgyalnának.