A román belügyminiszter a hét elején képviselthez ?nagyon hasonló? megbízással utazik Luxemburgba, az uniós belügyminiszterek következő tanácskozására a menekültkérdés kapcsán ? közölte a román elnök a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülése után. Klaus Johannis hangsúlyozta: Románia szolidáris a többi uniós tagországgal, de a kötelező menekültkvótákat nem fogadja el. Hangsúlyozta, hogy a szolidaritás kifejezésének léteznek más formái, a kvóták elfogadásán kívül is.

Gabriel Oprea belügyminiszter, kormányfő-helyettes példaként említette, hogy a Frontexnek Románia adja a második legnépesebb szakértői csoportot, emellett Bukarest kész bővíteni tevékenységét a Frontexben, az Europolban és más európai ügynökségekben, nem utolsó sorban pedig ?nagyon jól véd? 2700 kilométernyi határszakaszt.

Johannis szerint a CSAT azt a lehetőséget is elemezte, amelyben Brüsszel végül kötelezi Romániát, hogy a vállalt 1758 mellé további menekülteket fogadjon be. Ebben az esetben a fogadóközpontok kapacitásának a növelését európai uniós forrásokból finanszírozná Románia. ? Nem szeretnénk ilyen forgatókönyvet, nem hisszük, hogy megoldaná a menekültproblémát, de elméletileg számolni kell a lehetőséggel ? hangsúlyozta Johannis. Az államfő azt is közölte, hogy a CSAT-ban tárgyal elképzelés a létező infrastruktúra bővítésével számol, Románia csak rendkívüli esetben építene újabb fogadóközpontokat.

A védelmi tanács az elnök szerint tárgyalt a közel-keleti helyzetről, különös tekintettel Iránra és Szíriára, Románia védelmi stratégiájának az alkalmazásáról, valamint az ország részévteléről a NATO- és ENSZ-missziókban. Egyetértés alakult ki arról, hogy Románia növelje jelenlétét a világszervezet békefenntartó küldetéseiben, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban később tesznek közzé.

Az EP már megszavazta a kvótát

Megszavazta az Európai Parlament (EP) csütörtökön azt a javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól – a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül – 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.
Az Európai Bizottság indítványában a javasolt kedvezményezett országok között Olaszország és Görögország mellett Magyarország is szerepel.

Az EP brüsszeli ülésén ugyan nagy többséggel fogadta el az előterjesztést, de arról jövő kedden még tárgyalniuk kell az uniós országok belügyminisztereinek.