Gyűlöletbeszédnek minősül Klaus Johannis államfő április végi magyarellenes kirohanása, ennek ellenére az ügyészség megszünteti az eljárást, arra hivatkozva, hogy az államfő megnyilvánulása nem minősíthető uszításnak, így nem számít bűncselekménynek.

Az államfő ellen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttéregyesületei, valamint a Székely Figyelő Alapítvány tett feljelentést. Az ügyészség megállapította, hogy a vizsgált beszéd egyes elemei túllépik a szabad véleménynyilvánítás kereteit, és egészében gyűlöletbeszédnek tekinthető, azonban egyetlen eleme sem éri el a bűncselekmény szintjét, hiszen csak a beszélő viszonyult ellenségesen a személyek egy csoportjához, nem kérte, hogy mások is viszonyuljanak hasonlóan.

Az EMNT és az SZNT feljelentését megfogalmazó Kincses Előd ügyvéd az MTI-nek elmondta: nem fogadják el az eljárás megszüntetését elrendelő határozatot.

Mint ismert, április 29-i televíziós beszédében Klaus Johannis meglebegtette Erdély elcsatolásának veszélyét, azzal vádolva a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”.

Klaus Johannis megfellebbezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kirótt 5000 lejes pénzbírságot, amelyet a testület a korábban is említett magyarellenes kirohanása miatt rótt ki az elnökre.