Ezt az Alkotmánybíróság állapította meg. A szükségállapot szabályainak megszegése miatt kirótt büntetések összegére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen a nép ügyvédje nyújtott be óvást.

Az ombudsman érvelése szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert olyan területeken engedélyezi az államfőnek a jogalkotást, amelyekről csak a törvényhozó testület dönthet organikus törvények módosítása révén, az emberi jogok gyakorlásának korlátozásával. A nép ügyvédje azt is kifogásolta, hogy a jogszabály túlságosan általános, nem szab ki egyértelműen követendő magatartást. Ugyanakkor a kiróható bírság összegét sem egyértelműsíti a jogszabály, így a bírságoló rendőrök szubjektív megítélésétől függ a büntetés összegének megállapítása. A bírságok akár a 20 ezer lejt is elérhetik.

Jogászok felhívták a figyelmet, hogy a bírságokat nem törlik automatikusan az alkotmánybírósági döntés nyomán, meg kell óvni azokat a bíróságon.

Florin Cîţu pénzügyminiszter azt mondta, a magas bírságok szerepe nem az volt, hogy jövedelmet hajtsanak az államkassza számára, hanem hogy elősegítsék a járvány terjedésének fékezését.