Bogdan Aurescu a parlament egyesített külügyi szakbizottságai előtt fejtette ki nézeteit Románia külpolitikai prioritásairól és hozta szóba az első világháborút lezáró békeszerződést.

A képviselőház szakbizottságát elnöklő Biró Rozália kérdésre, hogy miért került az utolsó helyre Magyarország a kormányprogram szomszédságpolitikával foglalkozó fejezetében, Aurescu azt válaszolta: ebben semmilyen szándékosság nincs. Majd szóba hozta, hogy a kétoldalú kisebbségi vegyes bizottság már nagyon régóta nem ült össze, az utolsó jegyzőkönyvet 2009-ben írták alá. Hozzátette: „azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jövő év június 4-én lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója”. „Reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta a román külügyminiszter-jelölt.

Az RMDSZ elnöke korábban „visszalépésnek” minősítette, hogy a PNL nem talált egy „ugyanolyan jó, de nyitottabb” diplomatát a szociáldemokrata Adrian Nastase „iskolájából” kikerült Aurescu helyett a román külügyi tárca élére.