Az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja az amerikai állampolgárságú magánszemélyek véleményét – reagált a bukaresti amerikai nagykövetség Rudolph Giuliani levelére, amelyben Dolnald Trump jogászcsapatának vezetője a romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztette Klaus Johannis államfőt, Viorica Dăncilă kormányfőt és a két parlamenti házelnököt. New York volt polgármestere többek között amnesztiát javasolt azoknak a személyeknek, akiket a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészséget titkos megállapodásai alapján ítéltek el.

Az Agerpres kérdésére az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének szóvivője, Donald L. Caroll közölte: „Azt javasoljuk, hogy Giuliani urat kérjék meg, kommentálja a neki tulajdonított nyilatkozatokat”. Ugyanakkor emlékeztetett az amerikai nagykövetség és Románia fő európai partnereinek közös, június 28-ai nyilatkozatára, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt időszakig Románia jelentős fejlődést ért el a korrupció megfékezése és a jogállamiság megszilárdítása terén.”

 

Kelemen Hunor szerint figyelmet érdemelnek a Rudolph Giuliani levelében foglaltak.

Az RMDSZ elnöke úgy véli: Donald Trump jogászcsapatának vezetője olyan problémát fogalmazott meg, amelyet „Románia sokszor vonakodik észrevenni”.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy Rudolph Giuliani korábban New York állam legfőbb ügyésze is volt, hatékony munkát végzett és jelentős tapasztalatot halmozott fel. Emellett politikai tapasztalata is van, hiszen egy országnyi méretű metropolist irányított.