Az Európai Unió Bírósága november 21-én kezdte el a Coman és Hamilton versus Románia ügy tárgyalását, amelyben precedensértékű ítélet születhet. A kérdés, amelyre a bíróságnak válaszolnia kell: érthető-e házastárs alatt egynemű házastárs is a szabad mozgásról szóló direktíva szerint? A meghallgatásról Asztalos Csabával, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökével beszélgettünk, aki hivatalosan alperesként vett részt a bírósági ülésen, de felszólalásában a felperesek álláspontját képviselte.

Mint ismeretes, a román állampolgárságú Relu Adrian Coman és az amerikai Robert Clabourn Hamilton 2010-ben házasodott össze Belgiumban. Öt éve úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Romániába, azonban a bukaresti hatóságok számára az amerikai partner egyszerű turistának számít, akinek háromhavi romániai tartózkodás után el kell hagynia az országot.

A pár 2012 óta perel tehát, eljutottak az alkotmánybíróságig, amely többszöri halasztás után tavaly decemberben úgy döntött, hogy meghaladja a kérdés, és továbbította a dossziét az Európai Unió Bíróságának.