Ismételten bebizonyosodott, hogy „éles politikai kérdésekben a többségi döntéshozatal nem működik” – mondja Winkler Gyula európai parlamenti képviselő annak kapcsán, hogy az Európai Parlament szűk többséggel elfogadta a migrációs és menekültügyi paktum reformját.

A több jogalkotási fejezetből álló csomag egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséről és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkezik.

Roberta Metsola EP-elnök történelmi napról és robusztus reformról beszélt a döntés kapcsán. Winkler Gyula néppárti képviselő szerint viszont a csomagnak számos hiányossága van – például nem ad megnyugtató megoldást a migrációs terhek elosztására, aminek hiánya a dublini rendszert is megtorpedózta, és lényegében előidézte a most elfogadott reformot. Ráadásul éppen a menedékkérők elosztását nem rendelet szabályozza – amelynek az alkalmazása kötelező –, hanem egy irányelv, amelyet a tagállamok a következő két évben átültetniük a saját jogrendjükbe.

Az RMDSZ politikusa szerint borítékolható, hogy a júniusban megválasztott parlament felülvizsgálja „a nem igazán meggyőző többséggel” elfogadott migrációs csomagot.