Az Ukrajnának szánt segélycsomag körüli „cirkusz” a washingtoni kongresszusban nemcsak az ukránokat bizonytalanította el, hanem megkérdőjelezte azt a második világháború utáni modellt, hogy Amerika szavatolja Európa békéjét, Európa pedig foglalkozik a saját jólétével – emelte ki a Bukaresti Rádió hétfői műsorában Ady András külpolitikai újságíró, akivel az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeiről beszélgettünk.

A hétvége híre, hogy Oroszország folytatja a térhódítást Kelet–Ukrajnában abban az igyekezetében, hogy megpróbáljon előrenyomulni, mielőtt az új amerikai fegyverek elérnék a frontvonalat. Az ukrán vezérkari főnök közölte, hogy csapatai több védelmi pozícióból kivonultak Avgyijivka városa körül. Mint ismert, az amerikai kongresszus április 23-án elfogadott egy régóta halogatott, 61 milliárd dolláros háborús finanszírozási csomagot Ukrajnának. A beszélgetésben érintjük többek közt, hogy:

  • mennyire rossz a helyzet a fronton?
  • mire lesz elég az amerikai csomag?
  • illetve előfordulhat-e, hogy az uniós tagállamok kiadják Ukrajnának a területükre menekült hadköteles ukrán férfiakat?