Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – Éneklő Borz

A mai műsorban folytatjuk a a Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – című sorozatot, amelyben Tamás Dénes író, költő, egyetemi tanár az Éneklő Borz-  hangzó folyóiratról szóló előadását hallhatják, amely a szeptemberben megszervezett XII. Gyergyószárhegyi Írótalálkozón hangzott el.

(tovább…) Continue Reading

Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – I. rész

A mai műsor a Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – című sorozat első része, amelyben Egyed Emese költő, egyetemi tanár, a Helikon kétheti kulturális folyóirat főmunkatársa beszél arról, milyen volt a hangulat, hogyan érintette az erdélyi értelmiségieket a rendszerváltás első éve, mi előzte meg az eufórikus pillanatokat, és hogyan múlt el ez a bizonyos eufória.

(tovább…) Continue Reading

Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években

Szeptember 25 és 26-án került megszervezésre a XII. Gyergyószárhegyi Írótalálkozó melynek témája idén a rendszerváltás után fiatal irodalom volt. A meghívottak ezt a témát járták körül és tartottak előadást mindarról ami előkészítette, illetve mássá tette a rendszerváltás utáni fiatal erdélyi irodalmat, amely  csak kis mértékben követte az elődök, mondjuk a Forrás-nemzedékek irodalmi hagyományait, és igyekezett új irányt mutatni olyan lapokkal, művészeti-irodalmi mozgalmakkal, mint például az Éneklő Borz, az Előretolt Helyőrség, a Zabhegyező vagy a Jelenlét.

(tovább…) Continue Reading