Szeptember 25 és 26-án került megszervezésre a XII. Gyergyószárhegyi Írótalálkozó melynek témája idén a rendszerváltás után fiatal irodalom volt. A meghívottak ezt a témát járták körül és tartottak előadást mindarról ami előkészítette, illetve mássá tette a rendszerváltás utáni fiatal erdélyi irodalmat, amely  csak kis mértékben követte az elődök, mondjuk a Forrás-nemzedékek irodalmi hagyományait, és igyekezett új irányt mutatni olyan lapokkal, művészeti-irodalmi mozgalmakkal, mint például az Éneklő Borz, az Előretolt Helyőrség, a Zabhegyező vagy a Jelenlét.

A meghívottak hagyományosan az erdélyi irodalmi-művészeti lapok szerkesztői, fiatal és fiatalos szerzők, közéleti személyiségek, a gyergyószárhegyi kulturális és művészeti központ munkatársai, előadói valamint a Csíki László-díj jelöltjei. A díjazott személyéről a találkozó idején összeülő kuratórium döntött, ennek értelmében 2020-ban Csíki László Irodalmi Díjban Serestély Zalán költő részesült Közös hűlés című kötetéért, amely az Erdélyi Híradó Kiadó&Fiatal Írók Szövetsége gondozásában jelent meg Kolozsváron 2019-ben. A Csíki László Irodalmi Díjat a 2008-ban elhunyt költő, író emlékére alapították az írótábor szervezői, és hagyományosan az a 35 év alatti alkotó kapja, akinek az előző 2 évben megjelent kötetét a zsűri a legjobbnak ítéli. Ebben az évben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint az írótalálkozó szervezői debüt-díjat alapítottak, amelyet elsőként Sánta Miriámnak ítéltek oda Hétfőn meghalsz című verseskötetéért, amely szintén 2019-ben jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége közös kiadásában.   

Szárhegyen 1980-ban zajlott le az első Kriterion írótalálkozó, amelyen az erdélyi magyar irodalom jeles képviselői mellett több román író, műfordító is részt vett.