„Ezt se hitted volna/Sok mindent nem hiszel” – Lövétei Lázár László Feketemunka című kötetéről:

Az Észpresszó vendége Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító, aki 2021 november 22-én vette át a kolozsvári Helikon kétheti irodalmi és kulturális lap által odaítélt Kemény Zsigmond díjat, amellyel a kiadvány az adott évben közölt verseit, esszéit, műfordításait értékelte illetve jutalmazta.  Egy hónappal korábban, szintén Kolozsváron a Helikon- estek keretében mutatta be Lövétei Lázár László Feketemunka című kötetét Karácsonyi Zsolt költő a Bulgakov kávéházban – a mai műsorban a bemutatóból hallanak néhány részletet, illetve a költővel készített interjúnkat sugározzuk.

(tovább…) Continue Reading

Lövétei Lázár László az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjas

Száznegyvenkilenc alkotótól, közel háromszáz vers érkezett az idei Salvatore Quasimodo költőversenyre, amelyet Magyarországon szerveznek, számos határon túli szerző is benevezett a patinás megmérettetésre. Az Emlékdíjat Lövétei Lázár László a Melyik Nap alatt? című versével, a különdíjat Zsávolya Zoltán a Munkacímre című versével nyerte el.

(tovább…) Continue Reading

Ideje, hogy fülbevalót hordj

A Román Kultúra Napja alkalmából könyvbemutatóra és portrébeszélgetésre kerül sor szerdán, 2020. január 15-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Az est meghívottja Doina Ioanid költő, az  Observator Cultural kulturális hetilap szerkesztője. Ideje, hogy fülbevalót hordj és más poémák címmel  2019-ben válogatott versgyűjteménye jelent meg magyar fordításban,  Lövétei Lázár László átültetésében, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál.

(tovább…) Continue Reading