Maradhatnak a kétnyelvű táblák Brassó megye határában

A Brassó megyei önkormányzat évekkel ezelőtt magyar feliratokat is kihelyezett a Brassó és Kovászna megye határán épített megyekapura. Az önkormányzat a Brassóból Székelyföld felé utazóknak magyarul is jó utat kívánt, a Székelyföldről Brassó megyébe érkezőknek pedig magyarul is feltüntette a megye nevét. Ezt támadta meg 2018-ban a bíróságon a székelyföldi románok jogvédelmére alakult, Dan Tănasa vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

(tovább…) Continue Reading

Beiktatták Kovászna megye új prefektusát

A kormányprogram gyakorlatba ültetését és a nemzetiségek békés együttélésének biztosítását tartja fő feladatának az új Kovászna megyei prefektus, Todor Iulian-Constantin. A tisztségbe iktatása alkalmából mondott beszédében az új prefektus leszögezte, az illetékes intézményeknek támogatniuk kell a megye sokszínűségéből adódó kulturális és szellemi értékek kifejezésre juttatását és fejlesztését.

(tovább…) Continue Reading

Gyanús rönkök

Rendőrségi ellenőrzés során több mint 500 köbméter rönköt találtak a Schweighofer feldolgozó rétyi üzemében, amiről a cégnek nem volt hivatalos dokumentuma.  A Kovászna megyei rendőrség közleménye számol be az esetről anélkül, hogy a vállalkozás nevét említették volna, azonban a helyi román napilap az Observatorul de Covasna megkeresésére a cég elismerte, hogy Rétyen volt ellenőrzés a múlt héten. (tovább…)

Continue Reading

Árkosi huzavona

Polgári pert indított a pénzügyminisztérium az árkosi Szentkereszty kastély örökösei ellen, amellyel másfél millió euró és öt és fél millió lej kártérítés kifizetésére köteleznék őket. Az indoklás szerint ennyit költött a román állam a kastély és melléképületeinek karbantartására és állagmegőrzésére. (tovább…)

Continue Reading