Magyar Kultúra Napja 2021

Mai műsorunkban a Magyar Kultúra Napja alkalmából készített összeállításunkat hallják. A bukaresti Magyar Kulturális Intézet online közvetített Bács Lajos-emlékkoncerttel ünnepelte a magyar kultúra napját, ebből az alkalomból idézte fel Bogdan Gheorghiu román kulturális miniszter Bács Lajos karmester és zeneszerző alakját és munkásságát, ugyanitt hangzott el Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövetének ünnepi üzenete is. Karácsonyi Zsolt költővel, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökével, a Helikon kulturális lap főszerkesztőjével az erdélyi magyar kultúráról, az elmúlt év miatt felgyorsuló tendenciákról, online jelenlétről, román és magyar kultúra kapcsolatáról, átjárásokról beszélgettünk.

(tovább…) Continue Reading

Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – I. rész

A mai műsor a Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években – című sorozat első része, amelyben Egyed Emese költő, egyetemi tanár, a Helikon kétheti kulturális folyóirat főmunkatársa beszél arról, milyen volt a hangulat, hogyan érintette az erdélyi értelmiségieket a rendszerváltás első éve, mi előzte meg az eufórikus pillanatokat, és hogyan múlt el ez a bizonyos eufória.

(tovább…) Continue Reading

Utazik a Helikon

A Helikon irodalmi lap is körútra indult, a lap Pavilon 420 rovat szerzői, Horváth Benji, Kali Ágnes, Sárkány Tímea, Serestély Zalán tegnap Gyaluban, Inaktelkén és Bogártelkén tartottak rendhagyó irodalom órát, illetve este a nagyváradi Moszkva kávézóban tartottak költői és slam estet. (tovább…)

Continue Reading