Nemzeti Kisebbségek napja és Szétszórt némaság

Egy 1998-ban elfogadott kormányhatározat értelmében, amelyet a Szenátus 2017-ben, illetve a Képviselőház 2020 törvényerőre emelt, december 18-án ünnepeljük a Romániában élő Nemzeti Kisebbségek Napját- az Észpresszó első felében erről hallanak néhány gondolatot, majd Borsodi L. László csíkszeredai költő Szétszórt némaság című prózavers-kötete kapcsán készült interjúnkat hallják.  

(tovább…) Continue Reading

Aggasztó UNICEF-jelentés

Az iskolák bezárása a COVID-19 világjárvány miatt a diákok egyharmadának, azaz 463 millió gyerek számára lehetetlenítette el az oktatást. Ennek oka az olyan eszközök és technológiák hiánya, mint például az internet, a televízió vagy a rádió, amelyek segítségével a gyerekek tanulhattak volna, és tanulhatnának a járvány ideje alatt – állapítja meg az UNICEF egyik frissen közzétett jelentésében.

(tovább…) Continue Reading

Klímacsúcs New Yorkban

A valaha jegyzett legmelegebb időszaknak bizonyult a 2015 és 2019 közötti – jelentette az ENSZ. A nemzetközi meteorológiai szervezet jelentését egy nappal a new-yorki ENSZ-klímacsúcs előtt közölték. A csúcstól egyébként konkrét terveket várnak, a világ számos országának vezetője felszólal majd a találkozón, ahol António Guterres ENSZ-főtitkár reményei szerint többen is fontos új vállalásokat jelentenek be a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

(tovább…) Continue Reading

Fázik Európa és a Balkán

Áldozatokat szed a sarki időjárás Európa és a Balkán más tájain is.Magyarországon az utóbbi harminc esztendőben nem volt ilyen hideg. Lengyelországban 12 ember vesztette életét a hétvégén a fagyos időjárás miatt, és a hideg ellen védekezve lakástüzekben is többen meghaltak. A rendkívüli fagyok és a szélcsend hatására fokozódó légszennyezettség miatt pedig több helyen szmogriadót hirdettek. November 1-jétől már összesen 65 személy halt meg a hideg miatt Lengyelországban. (tovább…)

Continue Reading

ENSZ-születésnap

1945. október 24-én ünnepélyesen ratifikálták az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmányát. Erre emlékezünk évente október 24-én. Az ENSZ nemzetközi szervezet, amely…

Continue Reading