Egyiptom bejelentette, felfüggeszti Izraellel kötött 1978-as békeszerződését, ha Izrael csapatokat küld a sűrűn lakott gázai határvárosba, Rafahba. Kairó attól tart, a harcok miatt le kell zárni az ostromlott terület fő segélyszállítási útvonalát – írta az AP hírügynökség. 

A regionális stabilitás sarokkövének számító Camp David-i megállapodások felfüggesztésével való fenyegetés azután hangzott el, hogy Benjámin Netanjahu izareli miniszterelnök bejelentette: a csapatok Rafahba küldésére feltétlenül szükség van Hamász palesztin fegyveres csoport elleni négy hónapja tartó háború megnyeréséhez.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint fele menekült Rafahba a más területeken folyó harcok elől, és a határ közelében lévő sátortáborokba és az ENSZ által működtetett menedékekbe zsúfolódtak. Egyiptom attól is tart Rafah ostroma miatt újabb több százezer palesztin menekült áramol majd be az ország területére.Rafah tervezett ostroma feszültséget okoz Izrael és az Amerikai Egyesült Államok között is, a segélyszervezetek szerint egy offenzíva súlyosbítaná a már így is katasztrofális humanitárius helyzetet Gázában.(AP/hvg.hu)