Ma van a költészet világnapja, 22-én, azaz holnap lesz a magyar fordítók és tolmácsok napja, illetve a víz világnapja. Mi a közös bennük? Bár angolul a csupa nagy kezdőbetűs írásmódot használják, a magyar nyelvben mindegyik szót kis kezdőbetűvel kell írni.

Az első szereplőnk a költészet világnapja, amelyet 1999-ben az UNESCO kezdeményezett „azzal a céllal, hogy költői kifejezés révén támogassa a nyelvi sokféleséget, és növelje a veszélyeztetett nyelvek megismerésének lehetőségét”.

De mit is takar a költészet? Erre a kérdésre egy Kosztolányi Dezsőtől származó idézettel válaszolnék. Szerinte „minden nagy költészet családias. A család tagjai az idegen számára jelentéktelen, érthetetlen adomákat mesélnek egy kisgyerekről, aki hajdanában mindnyájunk ismerőse volt, emlékeznek valamire, amire az idegen nem emlékezhet és elmosolyodnak. Valami ilyesmihez hasonló a költészet. Nyelvünk szellemében él, melyben összeforradunk valamennyien, akármiféle politikai hiten élünk. Nem dicsekszünk azzal, hogy hűek vagyunk ehhez a nyelvhez. Mi magunk vagyunk a hűség. Nem állítjuk azt sem, hogy csak vele, általa, érette lélekzünk. Mi magunk vagyunk ez a nyelv. Vér vízzé válhat, pártot is üthet, de ez a szellemi közösség megronthatatlan, elmozdíthatatlan”. Eddig tartott az idézet, most pedig ideje rátérni a holnapi két jeles napra.

Az egyik a magyar fordítók és tolmácsok napja, amelyet azért ünnepelnek minden év március 22-én, mert 1974-ben aznap alakult meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Fordító- és Tolmácsképző Központja. Ennek emlékére évről évre szakmai konferenciákat szerveznek a tolmácsolás és a fordítástudomány időszerű kérdéseiről. Közben eszembe jutottak az internetes fordítóprogramok, amelyekről többen is azt vallják, hogy nem helyettesíthetik az embert. Valószínűleg a hallgatónak is van egy-két története ezzel kapcsolatban.

Most pedig megérkeztem a másik jeles naphoz, amely március 22-éhez kapcsolódik, azaz a víz világnapjához. Mivel többen is elvétik, emlékeztetőként elmondanám, hogy az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak, így van ez a március 22-e esetében is.

A víz világnapja egyébként minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. Az egyik eszmefuttatás szerint, ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet.