Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság  elnöke tegnap Klaus Iohannis államfővel és Marcel Ciolacu miniszterelnökkel is találkozott Bukarestben, ahol az Európai Néppárt kongresszusát tartják. A Romexpo kiállítási központban ma véget ért kongresszus házigazdája a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az Európai Néppárt. 

A kongresszuson megválasztották az EPP csúcsjelöltjét az európai parlamenti választásokra. Az Európai Néppárt politikai közgyűlése kedd este hagyta jóvá Ursula von der Leyen új mandátumra való jelentkezését. Az Európai Bizottság jelenlegi vezetője egyetlen jelöltként pályázik az EPP csúcsjelölti pozíciójára, így a június 9-i európai parlamenti választásokat követően újabb ötéves mandátumot nyerhet az uniós végrehajtó testület élén.

Az EPP kongresszusának második napján felszólaltak az Európai Unió állam- és kormányfői, közöttük Klaus Iohannis, Románia elnöke is. A Bukarestben zajló kétnapos kongresszus szerdán kezdődött, negyven országból érkező több mint 2000 küldött részvételével. Jelen van az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) elnöke, valamint a politikai családhoz tartozó több állam- és kormányfő, pártelnökök, uniós biztosok.

A kongresszus küldöttei szerda este egyhangúlag megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot, miután a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja letett az elutasításáról.