Erdélyben és Bukarestben is számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról. A magyar kultúra napját annak emlékére ünnepeljük január 22-én, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Szatmárcsekén a Himnuszt. Magyarországon január 22-e 2022 decembere óta hivatalos állami emléknap.

Az aradi Kölcsey Egyesület vezetősége az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumnak ítélte a 2023-as Kölcsey-díjat. Az oklevelet és a bronz emlékplakettet vasárnap este, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén adták át az iskola dísztermében.

A bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ január 22-én este 7 órától ünnepi koncerttel emlékezik meg Bács Lajos karmesterről. A zeneszerző és pedagógus, a Magyar Zene Fesztivál alapítója, a fesztivál azóta nagy népszerűségnek örvend. Az emlékest fellépője rendszerint az a fiatal muzsikus, aki elnyerte a Magyar Zene Fesztivál alapítójának és zsűritagjának emlékére az ACCUMM Alapítvánnyal közösen adományozott Bács Lajos emlékdíjat. Idén Alexandru Dragoș Stoian zongoristát illeti meg ez a megtisztelő feladat.

A Magyar Kultúra Napján, 2024. január 22-én délután 16 órától Kolozsváron, a Vallásszabadság házában az Erdélyi Múzeum-Egyesület, illetve a Napsugár folyóirat társszervezésével mutatja be a Helikon a Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok című, a 2022 decemberében szervezett Bálint Tibor Emlékkonferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazó kötetet és a Napsugár-könyvek sorozatban megjelent Bálint Tibor: Robot Robi kalandjai című könyvet.

A Magyar Kultúra Napján, azaz ma délután 5 órakor adják át az Erdélyi Művészeti Központ által tavaly novemberben meghirdetett KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázat díjait Sepsiszentgyörgyön. A felhívásra január 12-ig több, mint 150 műalkotás érkezett be Erdély 12 településéről. A romániai magyar középiskolások körében meghirdetetett verseny szakmai zsűrije, azaz Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, Sipos Gaudi Tünde grafikus, Gagyi Botond festőművész, Hosszú Zoltán szobrászművész és Siklódy Ferenc grafikus – a munkákat a kortárs erdélyi magyar irodalmi alkotásokhoz való kapcsolódás, a műalkotások időszerűsége, a kreativitás, illetve a technikai kivitelezés szempontjai mentén értékelték. A legkiválóbbnak, legeredetibbnek talált műalkotásokból szintén ma délután kiállítás is nyílik az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében.

Szintén Sepsizentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban nyitják meg ma délután 6 órakor a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című kiállítást. Tavaly decemberben kettős évfordulót ünnepeltünk: Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulóját. Ez alkalomból készült el az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amely a két polihisztor életútjának összefonódásait vizsgálja. A reflektorfénybe állított két jelentős személyiség író, képzőművész, színházi vizualitást és dramaturgiát ismerő és gyakorló művész volt, akik a trianoni trauma hatására nem elhagyták szülőföldjüket, Erdélyt, hanem a könnyebb boldogulást hátrahagyva hazájuk építésére és felemelésére idehaza folytattak kulturális és politikai missziót. A kiállítás művészbarátságuk legfontosabb mozzanatairól ad képet. A tárlaton a felelevenített közös pontok mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagokat láthat a közönség. A vándorkiállítás 2024. március 28-ig látogatható a Székely Nemzeti Múzeumban.