Ma az operett, opera, és a musical világába kalauzolom Önöket, természetesen anélkül, hogy bármit is megpróbálnék elénekelni.

Miért pont ezt a témát választottam mára? Kedden, azaz október 24-én volt a magyar operett napja, amelyet 2002 óta minden évben Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának emlékére tartanak ezen a dátumon. Magát a megnevezést a többi jeles naphoz, történelmi eseményhez hasonlóan csupa kisbetűvel írjuk, noha a világhálón több helyen is lehet találkozni a nagy kezdőbetűs írásmóddal.

De ki is volt Kálmán Imre, illetve Lehár Ferenc? Előbbi Kopstein Imreként született 1882-ben, Siófokon. Csodagyereknek tartották, kiválóan zongorázott, de egy betegség miatt kénytelen volt átiratkozni a zeneszerzői szakra. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett az 1915-ben bemutatott Csárdáskirálynő című, háromfelvonásos operett, amely több országban is hódított, sőt még most is hódít.

A már említett Lehár Ferenc nemzetiségével kapcsolatban a mai napig találgatnak: Komáromban született, magyar anyanyelvű volt, és tizenkét éves koráig nem is beszélt más nyelven, sokan viszont osztráknak tekintették, ugyanis élete jó részét Ausztriában töltötte. A nagy áttörést az 1905. december 30-án bemutatott Víg özvegy című operett hozta meg számára. Az operett egyébként a Magyar etimológiai szótár szerint zenés, énekes, táncos vígjáték; a megnevezés az olasz operetta, az opera kicsinyített alakjából ered.

Most eljött az ideje, hogy átváltsak az operára, pontosabban annak egyik legfontosabb magyarországi mérföldkövére. Az 1840-es év fordulópontnak számít a magyar opera- és kultúrtörténetben: abban az évben volt Erkel Ferenc első operájának, a Bátori Máriának az ősbemutatója, amelyet az első európai színvonalú magyar operaként tartanak számon.  

Az opera után következzen a musical, amely az angol musical play kifejezés önállósult első tagja. A külföldi musicalek közül az egyik legismertebb Andrew Lloyd Webber zeneszerző Macskák című darabja, amelyet a mai napig játszanak világszerte. Természetesen magyar musicalekből sincs hiány, sokan ismerik például az 1988 januárjában bemutatott Padlás című darabot, amely félig mese félig musical kilenctől kilencvenkilenc éves korig, két részben.