Sok minden van, mi csodálatos – írta Arisztotelész –, ám az embernél semmi sem csodálatosabb! Sok mindenben igaza volt a görög bölcsnek, de ebben az egyben biztosan nem. Sok megállapításával vitatkoztak a történelem folyamán a bölcsek, talán csak ezzel a nagyképű dicsekvéssel nem. Évszázadokon át az ember a teremtés koronájának tartotta magát, sőt céljának, aki mindent megengedhet magának, azt is, hogy mohó életmódjával elpusztítsa a Földet.

Egy friss tanulmány szerint a Föld a nyolc tudományosan megállapított biztonsági határértékből hetet már átlépett, és a „veszélyes zónába” került, ami nem csupán a természeti területeit elveszítő, túlhevülő bolygó, hanem a rajta élő emberek jólétét is veszélyezteti.

A tanulmány nemcsak a bolygó ökoszisztémájának védőkorlátjait vizsgálja, hanem most először az „igazságosságot” is, ami leginkább az országokat, etnikumokat és nemeket ért károk megelőzését jelenti.

Az Earth Commission nemzetközi tudóscsoport által a Nature című folyóirat legfrissebb számában közzétett értekezés az éghajlatot, a légszennyezést, a műtrágyák túlzott használatából eredő foszfor- és nitrogénszennyezést, a felszín alatti vízkészleteket, az édes felszíni vizeket, a beépítetlen természeti környezetet, valamint a teljes természetes és az ember által épített környezetet vizsgálja. A felsorolt nyolc terület közül – ha globálisan nézzük – egyedül a légszennyezés nincs a „veszélyes zónában”.

Pontosabban, a légszennyezés regionálisan néhol már eléri a veszélyes szintet, míg az éghajlat az emberek bizonyos csoportjaira nézve már meghaladta a káros szintet, de a bolygó mint rendszer számára még nem lépte túl a biztonsági határértéket – áll a svéd csoport tanulmányában.

Ha a Föld bolygót évente megvizsgálnák – egy orvosi vizsgálathoz hasonlóan – az orvosunk azt mondaná, hogy „a Föld jelenleg nagyon beteg, mégpedig számos különböző területen, és ez a betegség már a Földön élő embereket is érinti” – mondta Joyeeta Gupta, az Earth Commission társelnöke, az Amszterdami Egyetem környezetvédelmi professzora egy sajtótájékoztatón.

És javulásra nem számíthatunk mindaddig, míg nem ismerjük be, hogy a Földet az ember tette beteggé, aki eltelve magától nem a Teremtő munkatársaként cselekedett, hanem hasonlatosan a vírushoz, pusztítva a környezetét, amelyben kizárólag élhetne.

Egy eljövendő értelmes Lény, majd megállapíthatja: sok minden volt a földön, mi örökre csodálatos lehetett volna, de volt sajnos, az ember…