Az RMDSZ nem vesz részt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megalakítandó új kormányban – jelentette be kedd este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök azt mondta: a szövetség miniszterei jól végezték munkájukat, a miniszteri tisztségek újraosztásánál az RMDSZ rugalmasságot is tanúsított a közös kormányzás folytatása érdekében, de a volt partnerek olyan elfogadhatatlan feltételeket támasztottak, amelyekkel gyakorlatilag kilökték az RMDSZ-t a kormányból.

Kelemen Hunor a magyar közmédiának kifejtette: mindenki elismeri, hogy a minisztériumok élén az RMDSZ tisztségviselői szakszerű, nagyon komoly, felelősségteljes, eredményes munkát végeztek, tehát egyetlen érv sincs, miért kellene ezeket a minisztériumokat feladniuk, amikor a miniszterelnök-cseréről szóló eredeti megállapodás az RMDSZ-t nem érintette volna. Amikor azzal szembesültek, hogy hol a fejlesztési minisztériumot, hol a környezetvédelmi minisztériumot kérik a román pártok, hol mindkettőt, akkor kompromisszumokat javasoltak, de azokat sem fogadták el – idézte fel a tárgyalások menetét Kelemen Hunor.

„A mi szempontunkból nincs hová tovább hátrálni. Időnként az volt az érzésem, mint ha ezt megtervezték volna: mindig, amikor kompromisszum-közelbe kerültünk, akkor egy újabb feltétellel, egy újabb ötlettel jöttek, addig, amíg eljutottunk addig a pontig, ahonnan nem tudunk hová tovább menni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: amíg a kormányalakítással megbízott Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt nem terjeszti a parlament elé a kormány névsorát, addig elvileg változhat a helyzet, de most már nem igazán lát esélyt arra, hogy közösen folytassák a kormányzást.